En spelt-bloggers bekendelser

Hmmm, ja jeg bor jo på Østerbro – lige midt i Spelt-Blokken.  … Vi går med barnevogne, dyre vinterhuer, har 6 -7 Irma’er og masser af alt for dyr kaffe på caféerne.

Men for at spidde en pæl igennem: Jeg drikker ikke ret meget kaffe, jeg går ikke så tit på Mummy-cafeer, da jeg desværre ikke fik nogle børn. Og jeg ÆLSKER pommes fritter og chokolade, fede ting og masser af smør. Så jeg er bestemt ikke fortaler for den nye tids askese, sundhedseufori eller fedtforskrækkelse.

Der skal smør på brødet, rasp (gerne den japanske Panko-rasp) på fisken før den væltes ned i olie-gryden, og der må efter mine begreber spises igennem. Spis dog fedt, for h… men ligesom med alt andet: Med måde! ( Det sker iøvrigt helt naturligt: På et tidspunkt får man nok…Heldigvis…)

Min pointe er: Pommes frites- kartoflen skal komme fra en bonde, der ikke – eller næsten ikke – har sprøjtet i sæsonen. Olien skal ikke være raffineret til ukendelighed (ødelægger alle de vitale stoffer i olien). Men hvordan kan vi vide, om olien er blevet maltrakteret eller kartoflen sprøjtet før, under og efter såning, sidelæns og baglæns og alt for mange gange – “for en sikkerheds skyld?”

For det er jo det, der er sket: Bønderne skal levere – og deadlinen er stram og præcis: Aflevér 200 tons af den afgrøde den dato kl. dét. Hvis det er store arealer og store mængder, hvordan skal man så overskue det? Man sprøjter bare – “for en sikkerheds skyld.”

Det er – endnu – sæson for appelsiner og citrus-frugter. De smukke træer, som blomstrer så fint nede i syden, på Middelhavsøerne, med snedækkede bjerge i baggrunden. Eller var det sådan engang…? I hvert fald findes der i dag ca. 20 forskellige slags sprøjtegifte og ca 2 nervegifte på sådan en skøn frugt. (“Madmagasinet”, DR Jan. 2015).

Kan det virkelig være rigtigt? Behøver de stakkels bønder virkelig at sprøjte med så mange gifte? Er de små insekter virkelig så aggressive? Eller hvad er der sket? Jeg giver gerne ekstra for de økologiske. Dem ved jeg, ikke er sprøjtede.

Men min pointe er, at for at bonden ikke behøver at se hele sin høst gå under, fordi han ikke må sprøjte, så kunne han jo sprøjte med den relevante gift, hvis og så frem der kom et “angreb” af små krapyler. For at redde sin høst. Og ellers ikke.

Som en klog bonde, som jeg håber vil skrive på denne blog siger: “Hvis mine børn er syge, så får de medicin. Ellers ikke. Ligesådan er det også med mine afgrøder. Jeg sprøjter kun, hvis de er syge.”

Denne bonde er ikke økologisk. Dét kan han ikke få lov til. Men alligevel laver han nogle af de bedste produkter vi har set. Og han lever vist ok i dag af det…

Derfor navnet på denne blog: 10%-fraktilen under økologi.

Vi er i niveauet, som ligger lige under Ø-mærket, vi ligger i laget af sund fornuft. Vi behøver jo ikke forsage sprøjtemidler, hvis de kan redde en hel høst. Men vi sparer måske de 19 gange (jeg ved ikke, hvor mange gange der sprøjtes…), hvor vi IKKE behøver at sprøjte. Do You get My Point?

Det er min intention, at man på denne side vil kunne læse om, hvordan man kan vælge de gode olier, de ikke-så-meget- sprøjtede grøntsager, frilands-kødet, som jeg også vil slå et stort slag for, osv. Så du ved, hvor du skal navigere, hvis du har lyst til at være lidt med på denne vogn.